Průvodce televizní satelitní technikou pro začátečníky

Patříte k nadšeným televizním divákům, kteří si potrpí na kvalitu a velkou programovou nabídku? A zvažujete nákup satelitní techniky? Tak právě pro vás jsme připravili tohoto stručného průvodce problematikou příjmu satelitního televizního vysílání.

Historie televizního satelitního vysílání

Duchovním otcem myšlenky geostacionárních televizních družic je známý vizionář A. C. Clarke. A tuto svou vizi prezentoval již v roce 1945. Jeho vize byla však v praxi naplněna až o mnoho let později.

První satelitní televizní přenos se odehrál roku 1962. Jednalo se o přenos televizního vysílání mezi Spojenými státy, Francií a Británií – a byl zprostředkován prostřednictvím družice TELSTAR 1. Spojení tehdy nebylo příliš stálé a kvalitní, ale i tak se jasně ukázal potenciál této technologie.

V současnosti už nad naší planetou krouží obrovské množství televizních družic s nevěřitelně pestrou nabídkou programů. Satelitní vysílání je dnes realizováno převážně digitální formou - a prostřednictvím satelitů může být šířen i například internet. A možnost příjmu satelitního vysílání je dnes už cenově dostupná téměř pro každého.

Výhody satelitního příjmu

Proč přejít na satelitní vysílání? Největším lákadlem televizních satelitů je určitě velká pestrost nabídky programů a kvalita příjmu. Satelitní systémy jsou také jasnou volbou pro obyvatelstvo lokalit nedostatečně pokrytých pozemním televizním signálem.

Dobrým důvodem pro přechod na satelitní příjem může být i to, že v České republice v současnosti probíhá zavádění nového formátu pozemního vysílání (DVB-T2). Majitelé starších televizorů a starších set top boxů si tedy budou muset pořídit nový set top box DVB-T2 (či si pořídit nový televizor s přijímačem formátu DVB-T2). A přechod na satelitní příjem může pro mnohé představovat atraktivnější alternativu.

Výběr techniky

Před samotným výběrem techniky je nutné si rozmyslet, co od systému očekáváme, jaké programy chceme sledovat – a případně jakého satelitního poskytovatele budeme využívat (Skylink, DigiTV, freeSAT) A tomu je potřeba podřídit nákup techniky.  

Nejdůležitějšími částmi satelitních přijímacích kompletů jsou satelitní přijímače, satelitní paraboly, LNB konvertory, satelitní karty a také kabeláž (zejména koaxiální kabel o dostatečné délce). A v některých případech je nutné si pořídit i kvalitní zesilovač TV signálu, dekódovací CA modul, držák pro parabolu, držák na TV, či například slučovače, konektory, přepínače, rozbočovače atd.

Satelitní přijímač

Satelitní přijímače jsou přístroje, jejichž primární funkce spočívá v příjímání satelitního signálu – a zpracovávání tohoto signálu pro naše televizory (či projektory). Na trhu je v současnosti celá řada různých druhů satelitních přijímačů – vybírejte ale raději mezi lepšími přijímači s HD rozlišením. A hlavně nezapomínejte, že pokud chcete sledovat kódované programy, tak musíte zvolit přijímač s příslušným dekodérem pro satelitní karty, které chcete využívat.

Combo přijímače

Ovšem existují i takzvané combo přijímače. Tyto přijímače dokážou přijímat nejen satelitní televizní vysílání, ale může být na ně připojena i terestriální televizní anténa nebo například kabelové vysílání či internet.

Satelitní parabola

Satelitní parabola slouží k zachytávání satelitního signálu, který je následně přijat a zpracován LNB konvertorem, jež se nachází v ohniskovém středu paraboly. A LNB konvertorem upravený signál potom putuje koaxiálním kabelem do satelitního přijímače. Výběr paraboly nepodceňujte – a vždy raději volte paraboly osvědčených značek.

Správné zaměření paraboly bez měřící techniky je jen těžko představitelné. Pokud touto technikou nedisponujete, svěřte raději zaměření satelitní paraboly odborníkům.

LNB konvertor

LNB konvertor je zařízení, které přijímá vysokofrekvenční signál ze satelitu - zesiluje ho  - a konvertuje ho na nižší frekvenci, která je vhodná pro přenos dat koaxiálním kabelem do přijímače. Na výběr je celá škála různých značek LNB konvertorů. Nejdůležitější parametry konvertorů jsou tyto: šumové číslo, hodnota zesílení, energetická náročnost a počet výstupů.

Satelitní komplety

Satelitní techniku lze zakoupit samostatně, nebo si můžete vybrat některý z nabízených satelitních kompletů. Prodávané satelitní komplety jsou pro mnohé lidi tou nejpohodlnější alternativou – protože zpravidla nabízejí všechno, co k příjmu satelitního vysílání potřebujete. Pokud si ale žádáte individuální řešení složitějšího systému, tak raději oslovte odborníky – a nechte si komplet sestavit na míru.